03/10/2012

rezeki Adeeb

kenapa saya masih lagi posting perkara yang tak berfaedah kat blog? masih lagi ikut emosi. hurmm..what to do, saya manusia biasa yang serba tak sempurna. harap maaf. :)

ok, semalam mak mentua (actually i always confuse dengan ejaan mentua ni sebab ada orang eja mertua.) mesej from Madinah. she said my father in law sudah akikahkan Adeeb kat sana. syukur ya Allah. jauhnya Adeeb di akikahkan. di kota suci lagi. Alhamdulillah kami suami isteri panjatkan buat Ilahi. rezeki anak kami dan terima kasih buat ayah mentua saya. diorang bagi pelajar Malaysia kat sana makan. terima kasih.

di sini saya kongsikan artikel pasal akikah. saya copy paste dari melayukini.net


Maksud Aqiqah ialah binatang ternakan yang berkaki empat (binatang an‘am) yang disembelih ketika hendak mencukur rambut kepala anak yang baru dilahirkan, sama ada disembelih pada hari ketujuh atau selepasnya.
Hukum melakukan aqiqah itu adalah sunat mu’akkadah iaitu sunat yang sangat digalakkan oleh Islam. Sebagaimana perbuatan Nabi Muhammad SAW ketika Baginda mengaqiqahkan cucundanya Hasan dan Husain. Ianya bukanlah perkara yang wajib dilakukan kerana hal ini pernah ditanyakan kepada Rasulullah SAW , lalu Baginda bersabda yang maksudnya :
“Allah tidak menyukai kedurhakaan, seolah-olah Baginda tidak suka menyebut nama itu (aqiqah). Baginda bersabda: “Barang siapa yang dikurniakan baginya anak, lalu dia ingin menyembelihkan untuk anaknya maka sembelihlah untuk anak lelaki dua ekor kambing yang sama keadaannya dan bagi anak perempuan seekor kambing.” (Hadis riwayat Abu Daud)
Orang yang disunatkan melakukan aqiqah untuk anak yang baru dilahirkan itu ialah orang yang wajib memberi nafkah kepada anak tersebut, iaitu bapa atau ibunya sekalipun mereka itu orang fakir atau papa.
Bagi ibu bapa yang tidak berkemampuan untuk melaksanakan aqiqah sebanyak 2 ekor kambing atau 2 bahagian lembu bagi anak lelaki mereka. Boleh juga ia melakukan seekor kambing atau 1 bahagian lembu. Bila  ia telah berkemampuan, maka  bolehlah dia melakukan baki yang tinggal lagi sebanyak 1 ekor kambing atau 1 bahagian lembu. Apa-apapun terpulang kepada orang yang hendak melakukan aqiqah anaknya. Dia sahaja yang tahu menilai sejauhmana kemampuan dirinya.
Lebih cantik lagi, kita jangan tangguh ibadah aqiqah anak ini, sebab menjadi tanggungjawab ibu bapa mengaqiqahkan anaknya yang telah dilahirkan. Tidak menjadi permasalahan baginya yang mengatakan takut akikah 2 ekor kambing tidak habis di makan oleh tetamunya. Daging aqiqah sunat kita masak dengan masakan yang manis dan sedekah kepada orang ramai atau jiran-jiran kita.  Bukan sekadar buat kenduri jamu orang makan sahaja.
Satu lagi masalah yang timbul dalam perkara ini ialah nazar. Ucapannya seperti “1 ekor kambing lagi akan dilakukan pada majlis doa selamat saudaranya untuk menunaikan haji” telah menjadi nazar beliau. Apabila telah menjadi nazar, maka ia telah menjadi wajib dan perlu dilaksanakan. Jika gagal ia akan berdosa dan perlu membayar kifarah sebanyak 3 hari puasa berturut-turut.
Melayukini.net - Maka, kita pun sudah mengetahui bahawa hukum mengadakan aqiqahhanyalah sunat mu’akad dalam Islam. Rasulullah SAW pun tidak mengatakan ia adalah wajib dalam Islam. Tapi kita kena sedaya upaya untuk menunaikannya kerana itu hak anak kepada kita. Boleh?

itu saja untuk kali ini. :)

No comments:

Post a Comment